Reversspelden - Jouw ultieme wegwijzer
Je leest hier alles wat je wilt weten over reversspelden. Over de juiste plaatsing, kleurschakeringen, welke te kiezen voor bepaalde gebeurtenissen en alles daar tussenin.
Reversspelden hebben recentelijk weer een comeback gemaakt. Tientallen jaren werden ze uitsluitend gedragen bij de meest formele evenementen in het leven, maar tegenwoordig worden ze ook weer gedragen door hippe kerels tijdens hun dagelijkse bezigheden. Dit heeft ook de complexiteit weer teruggebracht in de kunst van het dragen. Omdat de strakke regels voor formele evenementen los zijn gelaten, ontstaat er ook een verhoogd risico om er amateuristisch of te bestudeerd uit te zien. Goed gedragen echter, is de reversspeld een uitstekend voorbeeld van een detail waarmee je een onvergetelijke indruk kunt maken.
Deze handleiding geeft je het vertrouwen om een reversspeld te dragen als jij dat wilt, en goed voor de dag te komen zonder er vreemd bij te lopen. Laten we beginnen bij de basis.
Vergeet de speld maar even en denk eens na over wat een revers precies is.
Kijk eens naar een willekeurig jasje of blazer. Een revers is de gevouwen omslag van stof die boven de knopen zit en onder de kraag.
De meerderheid van de revers heeft een knoopsgat dat open of dichtgenaaid kan zijn, in het bovenste deel aan de linkerkant. Daar gaat de reversspeld in.
Deze knoopsgaten waren oorspronkelijk bedoeld om je jasje vast te maken en je borst en hals warm te houden. Na verloop van tijd hebben ze zich ontwikkeld tot knoopsgaten, specifiek bedoeld voor verschillende soorten reversspelden.
De verschillende soorten reversspelden
Wat is een reversspeld? De term is een verzamelnaam voor allerlei reversaccessoires. Er zijn allerlei verschillende soorten reversspelden, die variëren in maat, bevestiging en voorstelling.
Hieronder leggen we enkele van de meest gebruikelijke uit:
Boutonnières
Het oorspronkelijk accessoire, een boutonnière, is een echte bloem die in het knoopsgat wordt gestoken en zorgt voor een onmisbare touch aan je jasje. Meestal gebruikt op bruiloften.
Bloemspelden of florale reversspelden
Deze spelden zien eruit als bloemen maar zijn gemaakt van zachte materialen als zijde, linnen, satijn of katoen. Deze worden ook vastgepind net als boutonnières, maar hebben meestal een kleiner formaat en met als voordeel dat ze vaker gebruikt kunnen worden.
Steekspelden
Steekspelden zijn gemaakt van diverse metalen (goud, zilver, koper etc.). Deze spelden hebben de vorm van een lange dunne naald die netjes in een metalen houdertje valt. Afhankelijk van het model, zit de sluiting op het eind, of hij kan op en neer schuiven, zodat je controle hebt over de exacte plaatsing.
Minispelden en insignes
Deze hebben geen pin en worden bevestigd me een clip of gesp (vlindersluiting, rubber of magnetisch) die direct onder het insigne of de speld zit. Deze zijn meestal gemaakt van zacht (geribbeld) of hard (glad) emaille. Een pin wordt meestal gedragen als stijlsymbool, maar een insigne heeft symbolische waarde en wordt vaak gedragen door bijvoorbeeld politici.
Broches
In tegenstelling tot de hierboven genoemde opties, worden broches voor herenkostuums meestal dichtgemaakt met een scharnierpen. Ze zijn meestal groter dan pinnen en hebben vaak een vintage element of kostbaar metaal.
Hoe draag je een reversspeld?
Er is slechts een gouden regel voor reversspelden: Ze moeten gedragen worden op de plaats waar het hierboven omschreven knoopsgat zit of zou moeten zitten. Dat is dus het bovenste gedeelte van de linkerrevers.
Sommige kostuums met dubbele knopenrij hebben deze knoopsgaten op beide revers, maar de reversspeld moet altijd aan de linkerkant gedragen worden.
Reversspelden hebben heel veel potentie voor gewaagde experimenten, maar die moet je wel beperken tot de speld zelf en niet voor wat betreft de plaatsing. De speld zelf, indien zichtbaar, moet parallel lopen aan je revers en niet recht naar boven of overdwars. Dit is zeker van belang bij langere pinnen waarbij een verkeerde hoek het effect kan bederven. Hieronder is de optie aan de linkerkant correct.
De speld en de sluiting kunnen teruggestoken worden door de voorkant of ze blijven erachter verborgen zitten. Dat is een kwestie van voorkeur, gebaseerd op wat je denkt en voelt bij de gekozen speld en het jasje.
Waar kan ik een reversspeld bij dragen?
Je kunt een reversspeld vrijwel overal bij dragen. Traditioneel bij blazers en kostuumjasjes, maar ook bij jassen, een smoking of direct op je trui of hemd (bijvoorbeeld een klaproos op herdenkingsdagen). Houdt er wel rekening mee dat je een gaatje maakt in de stof van je kleding, wat een blijvend gaatje of merkteken kan achterlaten op sommige delicate kledingstukken.
Je kunt een reversspeld combineren met andere accessoires, zoals een pochet of een dasspeld. Dit voegt een extra gelaagdheid toe aan je outfit als je de accessoires zo combineert dat ze elkaar aanvullen zonder dat de een de ander overschaduwt.
De beste manier om dat voor elkaar te krijgen is om eerst wat basiskennis op te doen over combineren en de kleurentheorie, die we uit de doeken doen in ons artikel De pochet - Jouw ultieme wegwijzer, en waar je ook een interactief kleurenwiel vindt waar je mee kunt spelen. Als de basis er eenmaal in zit, kun je aan de slag en experimenteren met je garderobe.
Welk type reversspeld moet ik kiezen?
Nogmaals, dit is helemaal afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, maar ook van je outfit en de gelegenheid.
Als het om kleur gaat, stijl of formaat, zijn er geen duidelijke regels, maar er zijn wel enkele richtlijnen waar je rekening mee kunt houden.
Metalen spelden: probeer het metaal te matchen met je outfit, inclusief je reversspeld, manchetknopen, dasspeld, riem, horloge en eventuele ringen. Allemaal zilverkleurig dus, of allemaal in goud.
Vrolijke, kleurrijke reversspelden: deze werken meestal het beste op een neutraal hemd zodat het contrast goed uitkomt. Zorg er alleen voor dat het niet botst met andere kleuren die je draagt. Een basiskennis van het kleurenwiel en enkele veel gebruikte combinaties brengen je al een heel eind.
Reversspelden in pastelkleuren / volle kleuren of bloemenspelden: deze zijn wat discreter en werken prima in combinatie met andere accessoires. Deze zijn vaak ook wat speelser dan de meer gewaagde items. Zo kun je bijvoorbeeld een lichtgroene speld mooi combineren met een middernachtsblauw pak, zeker als er ook nog een vleugje metaal aan de pin zit. Lichtere kleuren echter, staan ook altijd prima bij je stropdas of pochet.
En tot slot mag je niet vergeten dat het hele idee achter goed aankleden is om je gezichtstrekken en je fysieke verschijning te laten opvallen. Het is niet de bedoeling dat iedereen naar je revers gaat lopen staren, maar dat je reversspeld samensmelt met alle andere kledingstukken die je draagt om de aandacht te vestigen op wat het allerbelangrijkste is: je gezicht. Als je twijfelt, bedankt dan dat 'less is more' geldt: je kunt beter kiezen voor net iets minder dan rondlopen als een clown.
Wanneer kan ik een reversspeld dragen?
Tegenwoordig mag en kun je dat helemaal zelf bepalen. Ofschoon het bij sommige evenementen min of meer verplicht is om een reversspeld of een boutonnière te dragen, zijn er bijna geen evenementen meer waar je geen reversspeld kunt dragen.
Houd echter wel rekening met het type evenement voordat je besluit welke reversspeld je zult dragen.
Boutonnières en bloemenspeldjes zijn over het algemeen formeler en opvallend, maar zelf als je het met wat minder wilt doen, zijn zij nog steeds het best geschikt voor sociale evenementen. Als je een accessoire zoekt voor een werkomgeving, denk dan aan een meer discrete, metalen speld. Een die wel de aandacht trekt, maar iets minder... bloemig is.
Alles wat je moet weten over de boutonnière
Een boutonnière is een vers afgesneden bloem voor je revers. Je moet hiervoor dus naar een bloemist. Traditioneel gereserveerd voor de meest formele evenementen, zoals bruiloften, begrafenissen, afstudeerbals of zelfs paardenraces, boutonnières zijn een klasse apart als het gaat om reversaccessoires.
De meest voorkomende boutonnière zijn witte anjers, lelies of rozen, maar ook andere bloemen zoals orchideeën kunnen gedragen worden.
Vers houden
Je wilt dat je boutonnière zo vers mogelijk is. De beste manier om dit voor elkaar te krijgen is om hem zo laat mogelijk af te snijden. Houd er echter wel rekening mee dat alle soorten bloemen een eigen houdbaarheidsdatum hebben. Zo zijn anjers bijvoorbeeld relatief lang houdbaar, terwijl rozen een kortere houdbaarheidsduur hebben.
Welke soort je ook kiest, met onderstaande tips houd je ze zo lang mogelijk vers:
Besprenkelen met water: dit is een eenvoudige manier om je boutonnière er de hele dag/nacht vers uit te laten zien. Overdrijf het alleen niet - je wilt niet dat je bloem er nat uitziet, of water over je hemd of jasje gooien.
Gebruik bloemenafdichtmiddel: bloemisten hebben vaak speciaal afdichtmiddel, bedoeld om de blaadjes en stelen, langer dan met water, vochtig te houden.
Gebruik een klein vaasje: yep, je hoort het goed! Deze waren populair in de Edwardiaanse tijd (begin 20e eeuw). Op deze manier worden de bloemen vochtig gehouden en het vaasje valt weg achter de revers. Hierdoor kan er wel een lichte uitstulping ontstaan, maar de vintagestijl levert daarentegen wel weer extra punten op. Er zijn ook versies verkrijgbaar die bovenop de speld zitten en een interessant gespreksonderwerp kunnen vormen.
In de koelkast bewaren: als je de boutonnière al moet snijden voordat je hem kunt dragen, zet hem dan in een glas water in de koelkast.
Geen fruit toegestaan: dit klinkt misschien een beetje raadselachtig, maar je moet bloemen nooit in de buurt van de fruitschaal bewaren. Fruit, en zeker appels, geeft ethyleengas af waardoor bloemen sneller verwelken.
Hoe draag je een boutonnière?
Ofschoon niet al te moeilijk, zijn er bepaalde richtlijnen die je kunt volgen om je boutonnière er zo goed mogelijk uit te laten zien:
- Net als bij andere reversspelden, moet de bloem geplaatst worden vlak bij de plaats waar het knoopsgat zit of zou moeten zitten.
- Op veel formele jasjes, bevindt zich een draad achter de revers om de steel uit zicht en op zijn plaats te houden.
- De bloem moet van je borst afgekeerd staan.
- De groene blaadjes moeten worden weggestopt achter de bloemblaadjes om de zichtbaarheid te minimaliseren.
Houd er rekening mee dat sommige jasjes geen knoopsgat hebben. In zo'n geval heb je twee opties:
- Breng je jasje naar een kleermaker en laat er een knoopsgat in aanbrengen.
- Speld de hele bloem op je revers vast. Zorg ervoor dat je de regels voor plaatsing en positionering van de pin in acht neemt (parallel aan de revers), al is deze oplossing altijd minder elegant dan optie 1.
Andere kostuumbloemen en reversspelden voor mannen bij speciale gelegenheden.
Afgezien van boutonnière-waardige evenementen, zijn er nog enkele speciale gelegenheden waarbij je ornamenten op je revers kunt dragen.
Dan hebben we het over klaprozen bij herdenkingsdagen, of militaire medailles.
Herdenkingsklaprozen worden gedragen in voormalige landen van het Britse Rijk (Canada, Australië en Nieuw-Zeeland) alsook in het Verenigd Koninkrijk zelf in een periode van twee weken voor 11 november en op 25 april (Anzac Day - alleen in Australië en Nieuw-Zeeland). Ongeacht waar je ze draagt, herdenkingsrozen zijn rood, kunstmatig en worden verkocht door liefdadigheidsinstellingen voor oorlogsveteranen. De regels om ze te dragen zijn gelijk aan die al voor de andere reversspelden werden genoemd.
Militaire medailles volgen dezelfde strikte etiquette als ze op burgerkleding worden gedragen, en ja, je draagt ze ook weer op je linkerrevers. Het grote verschil is dat ze horizontaal vastgespeld moeten worden met een broche of een metalen staafje. En allemaal op één rij, zodat ze elkaar soms overlappen op je borst. De oudste zit rechts en de andere dan op volgorde aflopend ernaast. En het getuigt van slechte smaak om er een pochet of zakdoek bij te dragen, omdat die afleidt van je militaire prestaties.
Welke reversspeld past het beste bij een zwart kostuum of smoking?
Ongeacht welke kleur stropdas of pochet je uitzoekt, deze reversspelden zien er altijd super uit op je zwarte kostuum.
Denk eraan dat je metalen met elkaar matcht – een goudkleurige reversspeld bij een goudkleurig horloge en een zilverkleurige bij een zilverkleurig uurwerk.
Welke reversspeld past het beste bij een grijs kostuum?
Houd het bij reversspelden in grijs of metallic als je een donker of lichtgrijs kostuum draagt.
Deze voegen echt iets toe en passen prima bij elke das of pochet.
Welke reversspeld past het beste bij een donkerblauw kostuum?
Als je kostuum of jasje marineblauw is, ga dan voor een reversspeld in een lichtere of donkerdere blauwtint.
Dat werkt prima bij diverse stropdassen, vlinderdassen en pochetten en ze zijn makkelijk te combineren.
Hoe kies je de juiste reversspeld?
Beschouw je reversspeld als een accent bij je outfit en kies er een uit die je totale look niet overvleugeld. Voor de juiste match, kun je onze ideeën hierboven als inspiratie gebruiken.
En, omdat de reversspeld een extra stukje persoonlijkheid toevoegt aan je kostuum, jasje of smoking, mag je gerust de gebaande paden eens verlaten en 'outside the box' denken.
En dan moet je niet vreemd opkijken als je outfit zo nu en dan als gespreksonderwerp dient, waar je ook naar toe gaat.
Waar hoort een reversspeld te zitten, op een kostuum, jasje of smoking?
- Plaats je reversspeld altijd op het bovenste deel van je linker revers.
- Bevestig de speld op de plaats waar het knoopsgat zit (of zou moeten zitten).
Jouw feestgesprekversie van de geschiedenis van de reversspeld
Ongeacht wat je gehoord zou hebben, Prins Albert is niet de uitvinder van het knoopsgat of de boutonnière. Misschien ken je het romantische verhaal over hoe hij de bloemen die hij van Koningin Victoria kreeg op zijn borst speldde als een groots romantisch gebaar - maar dat is nooit gebeurd. Zijn jasjes hadden zelf geen revers...
Revers bestaan al heel erg lang en stammen af van de militaire uniformen, met hun hoge boorden en omslagen, zoals je die zag bij het jacquet van Lord Nelson. Deze hadden veel knopen en knoopsgaten en de bovenste werd vaak niet gebruikt, waardoor de revers en het originele knoopsgat ontstonden.
Boutonnières kwamen erg in zwang gedurende de 19e eeuw. Bloemen werden vaak geassocieerd met mannelijkheid, en boutonnières gingen hand-in-hand met herenkleding.
In het eerste decennium van de 20e eeuw werden boutonnières steeds vaker uitwisselbaar met reversspelden en andere ornamenten. Maar, net als bij een smoking, werd de boutonnière gereserveerd voor zeer formele evenementen, terwijl reversspelden iets informeler bleven.
Het laatste woord over reversspelden
OK, nu ben je dus helemaal op de hoogte van alle ins en outs van reversspelden en van hun chiquere neefje, de boutonnière. Ja, in het begin zijn ze misschien enigszins intimiderend. Maar geloof ons, na wat experimenteren vraag je je af hoe je het ooit zonder hebt kunnen stellen. Het aantal complimenten dat je zult ontvangen stijgt gegarandeerd ver uit boven enig gevoel van te gekleed overkomen.
Denk eraan dat, zoals bij alles wat stijlgerelateerd is, het altijd aankomt op zelfvertrouwen. Begin dus voorzichtig aan de rand van je comfortzone met hoe gedurfd jouw reversspeld is, en kijk dan maar ons hoe ver je durft te gaan.
Vraag & antwoord
Waarom zit er een knoopsgat in een revers?
Oorspronkelijk werd de revers vastgemaakt om je borst warm te houden. Het knoopsgat had dus eenzelfde soort functie als de knoopsgaten eronder.
Na verloop van tijd ontwikkelde zich dat specifiek voor het gebruik van boutonnières en reversspelden.
Hoe bevestig ik een reversspeld?
Steek hem door het knoopsgat in je revers.
Je kunt de naald terugsteken door de voorkant van de revers of hem erachter verborgen houden.
De sluiting aan het eind houdt de pin op zijn plaats.
Waarom dragen mensen reversspelden?
De reden hangt af van de gelegenheid en van de persoon in kwestie.
Soms is het symbolisch, zoals bij vlaggetjes of klaprozen. Soms vanwege tradities en uniformiteit, zoals bijvoorbeeld bij bruiloften. En soms alleen om wat extra flair aan een outfit toe te voegen.
Aan welke kant draag je een reversspeld?
Alle reversaccessoires moeten aan de linkerkant worden gedragen.
Waarom draag je reversspelden aan de linkerkant?
Sommigen beweren dat dit is omdat dat het dichtst bij je hart is, maar de werkelijke reden is minder romantisch.
Oorspronkelijk kon je een revers dichtknopen, net als de andere knopen op je jasje, om de bovenkant van je borst warm te houden. Het knoopsgat had dus een praktische functie. Bij mannenkleding zitten de knoopsgaten altijd links; zo zijn ze makkelijk door jezelf dicht te maken (voor rechtshandigen).
Dat is ook de reden dat knoopsgaten bij vrouwen aan de rechterkant zitten: de verwachting was dat iemand anders deze zou vastmaken.
Kan ik een reversspeld dragen op een smoking, jas of trui?
Absoluut. Hiervoor gelden dezelfde regels als bij standaard jasjes en blazers.
Bij een smoking kun je je het beste beperken tot een witte bloem voor een elegante uitstraling.
Op een trui moet je wel door de stof heen prikken. Zorg er dus voor dat je zo min mogelijk gaatjes maakt.
Laat ik de sluiting van de reversspeld zien of verberg ik deze?
Daar is geen harde regel voor. De sluiting op het eind kan door de revers heen naar voren steken of niet - Jij bepaalt zelf wat je er beter uit vindt zien.
Wat is een boutonnière?
Een bloem of een aantal bloemen, ontworpen om op je revers te dragen. De meest gebruikte bloemen zijn anjers, rozen en lelies.
Wanneer draag je een boutonnière?
Tegenwoordig zijn deze gereserveerd voor formele gelegenheden zoals bruiloften of bals, en bijvoorbeeld voor paardenraces.
Voor de moderne dandy is er echter geen reden om ze niet frequenter als onderdeel van je look te gebruiken.
Aan welke kant zit een boutonnière?
Net als alle reversaccessoires, worden ook boutonnières alleen aan de linkerkant worden gedragen.
Wat is een florale reversspeld?
Dat is een modern accessoire, ontworpen ter vervanging van een boutonnière. Het stelt een bloem voor, maar kan ook bij informelere aangelegenheden gedragen worden.
Wie koopt zo'n boutonnière?
Dat hangt af van de gelegenheid.
Voor bals of andere sociale evenementen, koopt je partner of je date de boutonnière. Op bruiloften heeft de planner vaak speciale wensen over welke bloem gedragen moet worden.
Hoe houd je een boutonnière vers?
Besprenkel ze ongeveer elke 30 minuten met water. Het operatieve woord hier is besprenkelen, niet verdrinken. Je kunt ook een bloemafdichtmiddel kopen bij de bloemist om de levensduur te verlengen.
Probeer je boutonnière zo kort mogelijk voor aanvang van het evenement te kopen. Als dat niet op de dag zelf lukt, bewaar hem dan in de koelkast om hem maximaal vers te houden.
Laat ik de hele bloem van de boutonnière zien, of verberg ik de steel?
De steel gaat door het knoopsgat van de revers en blijft dus verborgen. Als je geen knoopsgat hebt, of als je de bloem op een trui of hemd draagt, zal de steel zichtbaar zijn omdat je dan een pin overdwars gebruikt om het stuk op zijn plaats te houden.
Kan ik een reversspeld of boutonnière samen met een dasspeld dragen?
Dat kan, maar wel met beleid. Te veel metaal kan een outfit makkelijk overschaduwen en je look veranderen van beschaafd naar te hard je best te hebben gedaan.
Kan ik een reversspeld dragen bij een bruiloft?
Dat komt er echt op neer naar wat voor een soort bruiloft je gaat. Maar, tenzij het een uitzonderlijk chique bruiloft betreft, ja.