Black Week | Tot 30% korting op alles

Black Week | Tot 30% korting op alles

365 dagen retourbeleid - we stellen geen vragen!
Verzending €4 - Gratis verzending vanaf €59-
Contacteer ons

Oorpiercing-gids voor mannen

Alles wat je wilt en moet weten over gaatjes in je oren – van verschillende soorten oorbellen tot het hele piercingproces en alles daar tussenin. Met deskundig advies van Hank Martin, professioneel bodypiercer.

Waarschijnlijk kennen we allemaal die ene jongen. Die iets te veel had gedronken op het zomermuziekfestival en wakker werd met een piercing… en misschien met een tattoo. We hebben deze gids gemaakt om te zorgen dat jij alter niet zo'n zelfde ervaring krijgt.

En, omdat wij geen piercingexperts zijn, vroegen we Hank Martin van Benny Black Tattoo om hulp. Met meer dan 10 jaar ervaring in het zetten van piercings en een hoeveelheid werk dat voor zich spreekt, geloven we er heilig in dat hij de man is waar we van kunnen leren.

1 Oorpiercing-gids voor mannen1.1 Zoek de juiste piercingshop & zorg dat je er klaar voor bent1.2 Soorten oorpiercings1.3 Doet het pijn om een gaatje te laten schieten?1.4 Je piercing verzorgen1.5 Wat doe je met een geïnfecteerde piercing?1.6 Hoe houd ik mijn piercing open zonder zichtbare sieraden?1.7 Verzorgen van je oorbellen1.8 Jij vroeg – wij antwoordden1.9 Ontmoet hank martin – professioneel piercer

Zoek de juiste piercingshop & zorg dat je er klaar voor bent

Een van de meest belangrijke stappen in het piercingproces is het onderzoek dat je doet, voordat je de eerste naald tegenkomt.

“Als je zoekt naar de juiste studio of shop, kijk dan eerst even naar de online reviews en kijk of je foto's van hun werk kunt vinden,” zegt Hank, die officieel als professionele bodypiercer te boek staat. “Bel ze op en vraag naar hun sterilisatieprocedures voor piercingtools en of de naalden slechts eenmalig gebruikt worden. Doe ook navraag over het materiaal waar hun sieraden van gemaakt zijn. Alle piercing-sieraden moeten gemaakt zijn van chirurgische roestvrij staal, titanium, 14k goud, PMFK-Bioplastic (een soort hoogwaardig medisch plastic) of van natuurlijke hout- of steensoorten (voor uitgerekte oren).”

Als de gebruikte apparatuur niet nieuw is, of niet goed gesteriliseerd, of als niet de juiste hygiënische richtlijnen worden gevolgd, kunnen er bloedoverdraagbare ziektes, zoals hepatitis B en C, worden overgebracht. Stel jezelf de volgende vragen, voordat je een afspraak inplant.

  • “Ziet de studio er schoon uit? hebben ze gescheiden gedeeltes voor piercings en tatoeages?”
  • “Wordt er een autoclaaf gebruikt om apparatuur te steriliseren? Een autoclaaf is een soort drukvat. Er wordt gebruik gemaakt van stoom, hitte en druk om dingen te steriliseren. Als de studio er geen heeft (of een gas- of hittesterilisator), zou ik serieus overwegen om daar geen piercing te nemen.”
  • “Openen ze de verpakking met de naald pas waar jij bij bent voordat de piercing begint? Ik gebruik alleen voorgesteriliseerde naalden voor eenmalig gebruik. Veiligheid gaat boven alles.”
  • “Draagt de piercer latex handschoenen? Ze moeten altijd handschoenen dragen en hun werkplek ontsmetten na iedere klant. Als ik iets aanraak buiten de gesteriliseerde ruimte, pak ik nieuwe handschoenen.”
  • “Gebruiken ze een piercingpistool? Een professionele piercer zal alleen een naald gebruiken om te piercen. Als ze een pistool gebruiken, zijn het geen professionals.”
  • “Voel je je niet op je gemak in een studio? Iedere shop met goede sterilisatieprocedures zal er geen problemen mee hebben om hun autoclaaf te tonen en hun procedures uit te leggen. Voelt er iets niet helemaal in de haak? Als je niet het juiste gevoel hebt… ga weg! ”

Als je eenmaal je studio gevonden hebt en een afspraak hebt gemaakt, “bereid je dan voor op je piercing door vanaf enkele dagen voor de procedure te stoppen met veel drinken en roken. En zorg ervoor dat je gedoucht hebt en schoon bent – zeker het gebeid rondom waar de piercing gezet zal worden.”

Soorten oorpiercings

De keuze is overdonderend. Het zoeken van een professionele piercer die wat meer kan vertellen over onderwerpen zoals pijn, kosten en hoe je het beste met al die verschillende soorten kunt behandelen, is extreem nuttig.

  1. Helix – Gaatje in het bovenste kraakbeen
  2. Industrieel – Twee gaatjes in de oorschelp worden verbonden door één sieraad
  3. Oorschelp – Gaatje in de rand van het kraakbeen, vlakbij het buitenoor
  4. Voorwaartse helix – Naar voren gerichte punctie in het bovenste kraakbeen
  5. Snug – Punctie van het verticale deel in het binnenste kraakbeen, boven de anti-tragus
  6. Rook – Punctie van de dikke plooi kraakbeen bovenin je binnenoor
  7. Orbitaal – Twee kraakbeengaatjes, verbonden door één sieraad, meestal in het helix-gebied
  8. Daith – Gaatje in het kraakbeen van het binnenoor
  9. Conch – Binnen- of buitenpunctie van het kraakbeen in het komvormige gebied
  10. Tragus – Gaatje in een deel van het kraakbeen, in het centrale deel van het oor
  11. Anti-tragus – Gaatje in het krakbeen van het binnenoor, tegengesteld van de tragus
  12. Oorlel – Gaatje in het onderste deel van de oorlel.
  13. Bovenste oorlel – Gaatje in het bovenste deel van de oorlel.
  14. Dwarse oorlel – Horizontaal gaatje door de oorlel

Doet het pijn om een gaatje te laten schieten?

Hank, met zijn gestretchte oorlellen tot 20 mm en een gepiercet neustussenstuk, is niet onbekend met pijn lijden voor het gewenste resultaat. “Alle piercings doen in meer of mindere mate wel pijn. De pijn mag slechts een seconde duren, maar het gebied rond de piercing kan wel circa een week gevoelig blijven. Oorlellen zijn het minst pijnlijk… terwijl tepelpiercings vrij heftig kunnen zijn.”

Je piercing verzorgen

Afhankelijk van de plaats, kan “het genezingsproces tussen de 2-6 weken duren voor een oorlel en wel 6-12 maanden voor een navelpiercing”. Voor elke klant die bij Benny Black wordt gepiercet, adviseert Hank het gebruik van een “ongeparfumeerde, antibacteriële zeep, 2 keer per dag en 2-4 keer per dag weken in een zoutwateroplossing.”

Infecties op afstand houden is de extra inspanning waard. Voor de zoutwateroplossing, verkopen de meeste apotheken een op zoutwater gebaseerde wondspoelmiddel, perfect hiervoor. Vraag je piercer voor meer informatie.

  • Raak je piercing of sieraad niet aan en ga er niet aan friemelen. Vieze handen dragen bacteriën en die veroorzaken infecties. Was je handen zorgvuldig voordat je het oor of je oorlel aanraakt.
  • Houd ook rekening met je pas gepiercete oor tijdens gewone, dagelijkse activiteiten. Zorg ervoor dat je niet tegen je oor stoot tijdens het omkleden, je bril opzetten, telefoneren en je haar stylen.
  • Ben je bewust van de manier waarop je slaapt. Je kunt mogelijk niet gaan liggen op de kant waar je oor gepiercet is.
  • Gebruik geen waterstofperoxide of alcohol op piercings. Deze producten kunnen irritatie van het genezende weefsel veroorzaken.
  • Gebruik geen antibioticazalf, -gels of -crème op piercings. Ze kunnen zorgen voor vuilophoping waardoor er niet voldoende lucht bij komt.

Wat doe je met een geïnfecteerde piercing?

Vreemd genoeg, adviseert Hank om een piercing waarvan je denk dat hij geïnfecteerd is, niet uit je oor te halen. “Als je denkt dat je een infectie hebt, neem dan contact op met je piercer en bespreek de mogelijke opties. NIET eruit halen. Als je dat doet, kan de huid genezen over de infectie en nog meer problemen veroorzaken. Vaak ligt het probleem bij de schoonmaakprocedure of het type schoonmaakmiddel.

In veel gevallen wordt een infectie veroorzaakt doordat het sieraad en/of de piercing zijn aangeraakt met vieze handen en/of doordat het beddengoed niet regelmatig genoeg wordt gewassen. Bacteriën verspreiden zich als olie op water, dus zorg er altijd voor dat je handen schoon zijn voordat je je piercing aanraakt en dat het beddengoed regelmatig wordt gewassen en verschoont. Een infectie kan ook veroorzaakt worden doordat het buiten heet is en je meer zweet. In dat geval, helpt vaker schoonmaken met een zoutwateroplossing meestal wel.”

Het goede nieuws is dat je stappen kunt nemen om infecties überhaupt te vermijden.

  • Houd het gepiercete gebied verre van lichaamssappen van andere mensen, zoals speeksel of zweet. Laat niemand je piercing aanraken, kussen of likken, als het gaatje nog niet helemaal genezen is.
  • Houd je telefoon en je oordopjes, je
    zonnebril, hoed of pet, fietshelm en alles wat in contact komt met de piercing, schoon.
  • Vermijd het gebruik van cosmetica, lotion en haarlak in de buurt van de piercing.
  • Ga niet liggen weken in een warm bad of zwemmen in een zwembad of meer, totdat het gaatje genezen is.
  • Vermijd direct zonlicht, zonnebanken, zand, zonne-olie en -lotion. Die kunnen branden en zorgen voor irritatie van de piercing.
  • Verlaag je stress, vermijd roken, drugs en alcohol, omdat die een negatieve invloed hebben op je gezondheid.

Hoe houd ik mijn piercing open zonder zichtbare sieraden?

We weten dat niet elke werkgever een oorbel kan waarderen. Hank adviseert om na te vragen of een klemmetje acceptabel is op het werk. “Dat is een transparante klemstud van bioplastic met een klein plat rondje aan beide zijden.” Als je werk dat niet toestaat, kun je de oorbel tijdens je werk uitdoen en zodra je klaar bent en naar buiten gaat, weer indoen.”

Bang dat je gaatje dichtgroeit, terwijl jij met papierwerk bezig bent? “Als je je gaatje pas hebt, kan het binnen een dag dichtgroeien als je er niks in hebt. Zeker als het gaatje is geschoten met een naald die die huid niet zo erg beschadigd als een pistool. Als het gaatje een jaar of ouder is, blijft het meestal wel enkele dagen open, maar zelfs dan kan het dichtgroeien als het weefsel gezond is.”

Verzorgen van je oorbellen

“Doe je oorbellen niet uit tijdens het genezingsproces. Het volgen van de nazorgprocedures kan infecties voorkomen. Nadat het gaatje is genezen, is de kans op een infectie erg klein, maar je oorbellen moeten wel regelmatig worden schoongemaakt om te voorkomen dat je gaan stinken. Om ze schoon te maken, week je eerst ze in een kleine glazen houder met antibacteriële zeep en water, en daarna gebruik je een delicaat sieradenborsteltje om ze grondig schoon te spoelen.”

En dan u het leuke gedeelte! Jouw piercer heeft vast wel een speciale aanbeveling voor de eerste piercing en je moet zijn of haar waarschuwing zeker in acht nemen. Zodra je die eenmaal mag wisselen… kun je vrijwel alle kanten op! zoeken naar de oorbellen die het beste jouw verhaal vertellen is veel leuker dan je druk maken over autoclaven en weken in zout.

Jij vroeg – Wij antwoordden

Wanneer werd er met oorpiercings begonnen?

De eerste piercing waar we van weten was toevallig ook nog op een man. Ötzi, de ijsman is een oude mummie, die bevroren werd gevonden in de Alpen. Waarschijnlijk rond de 5,300 jaar oud, had hij tattoos en een piercing. Een echte rockstar in die dagen dus.

Ook in de Bijbel worden oorpiercings genoemd en ze waren populair in de late 16e eeuw tijdens de Engelse Renaissance (Shakespeare, iemand?) op enig moment werd het ineens iets alleen voor dames, maar de piercing heeft zijn populariteit weer helemaal terug en het lijkt erop alsof dat blijvend zal zijn.

Waar kan ik mijn oor laten piercen?

Dat hangt ervan af waar je woont. Als je ooit in Denemarken komt, kunnen we werken met Hank Martin adviseren, bij Benny Black Tattoo. En hij zit ook in Horsens… stap dus even binnen om hoi te zeggen!

Wat is de huidige trend voor mannenoorbellen?

“Mannen lijken een voorkeur te hebben voor studs in mijn shop. Technisch gezien is het een labretstud, die bestaat uit een staafje, een rondje aan de ene kant en een metalen balletje aan de andere kant.”

Zegt de prijs iets over de kwaliteit?

“Voor wat piercing betreft, zegt de prijs iets over wat men rekent in jouw land of in de buurt van jouw stad. Voor wat betreft sieraden, moet een piercer goede kwaliteit materiaal gebruiken en hangt de prijs af van extra, decoratieve elementen e.d., zoals een versierd uiteinde. Dat gezegd hebbende, als iemand echt heel weinig rekent in vergelijking met andere shops, zegt dat misschien wel iets over de kwaliteit van de sieraden.”

Hoe lang heeft een oorpiercing nodig om te genezen?

De tijd die nodig is om te genezen hangt af van de plaats waar hij zich bevindt, “het genezingsproces is circa 2-6 weken voor een oorlelpiercing.” Vraag je piercer om meer informatie.

Waarom ruikt mijn oorpiercing?

Deze reuk kan het resultaat zijn van huidcellen, natuurlijke lichaamsolie en bacteriën. Mix deze 3 en het staat garant voor een wilde, riekende rit. Schoonmaken van de piercing met zeep of een zoutoplossing is meestal afdoende.

Als je piercing rood of gevoelig is, of er komt smurrie uit… dan heb je mogelijk een infectie en kun je het beste even langs gaan bij je piercer.

Zijn piercingpistolen? of moet je echt voor een piercingnaald gaan?

“Een piercingpistool drukt een stomp voorwerp door je huid en veroorzaakt schade aan het weefsel dat kan leiden tot littekenweefsel (een bobbeltje aan de achterkant van je oor). Ook kun je een pistool niet in een autoclaaf stoppen. Ze worden dus alleen gereinigd met reinigingsvloeistof of -doekjes. Dit kan ertoe leiden dat bacteriën en bloedoverdraagbare virussen niet volledig worden verwijderd van het pistool.”

"Een piercingnaald daarentegen, kan gesteriliseerd worden. Hij is ook zeer scherp en veroorzaakt daardoor veel minder schade aan het gebied dat gepiercet wordt. De kans op littekenweefsel is minimaal.”

Kan een oorpiercing helpen tegen migraine?

Sommige mensen beweren dat een oorpiercing – een daith-piercing om precies te zijn – migraineklachten kan verminderen omdat er een specifiek drukpunt wordt geraakt. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs om deze bewering te staven.

Kan een infectie van een oorpiercing zich verspreiden?

Als je last hebt van een bloedende, opgezwollen of pijnlijke piercing hebt, waarbij regelmatig schoonmaken niet helpt … dan is hij mogelijk geïnfecteerd. Neem contact op met een gezondheidszorgprofessional voor advies.

Het komt zelden voor dat een infectie van een oorpiercing zich verder verspreid over het lichaam. Maar wij zijn geen medische experts bij Trendhim! Laat het dus a.j.b. checken door een pro.

Gaan oorpiercings dicht?

Ja. En mogen we daar niet blij om zijn. Stel je voor dat gaatjes nooit meer dicht gingen… we zouden allemaal doodsbenauwd zijn voor splinters! “het gaatje zal meestal weer dichtgaan en genezen als je het sieraad verwijderd. Als het weefsel niet beschadigd is en niet te groot is uitgerekt, zal het normaal gesproken weer dichtgaan.”

Laten oorpiercings littekens na?

Littekens kunnen voorkomen bij stomp trauma, veroorzaakt door een piercingpistool. Of je daar wel of geen litteken aan over houdt, hangt af van je lichaam en hoe de piercing is gezet.

Welke oorpiercing moet ik nemen?

Tja, dat bepaal jij helemaal zelf en is afhankelijk van het verhaal dat je wilt vertellen. Jouw piercer heeft misschien wel een verplichte eerste oorbel voor je, gebaseerd op materiaal, gewicht etc. … luister dus naar hem of haar.

Voor de oorbel daarna: neem eens een kijkje bij ons assortiment. We hebben ze ingedeeld op basis van populariteit. Soms helpt weten wat andere mannen mooi vinden, bij het nemen van beslissingen zoals deze. Hoe dan ook, komt het hier op neer – draag ze met zelfvertrouwen.

Ontmoet Hank Martin – Professioneel piercer

Hank Martin komt uit Austin, Texas (USA) en werkt al 5+ jaar in Denemarken en Duitsland. He heeft al meer dan tien jaar ervaring in de piercingbranche. Hij gaat prat op zijn precisie, netheid en professionaliteit.

Hank streeft ernaar om een plezierige en uitnodigende sfeer te creëren voor zijn klanten, zodat ze de best mogelijke ervaring hebben. In Denemarken, kun je hem vinden bij Benny Black Tattoo.